Imieniny: Anieli, Sykstusa, Jana

Wydarzenia: Dzień Żelków

Desery

 fot. Beata Orlik

Ciasto o ciekawej nazwie i smaku. Pomiędzy dwoma czekoladowymi biszkoptami kryje się pyszna masa jabłkowa, która nadaje ciastu lekko kwaskowego posmaku i pyszna masa budyniowa. Całość polana gorzką czekoladą dla złamania słodkiego smaku. Może i jest trochę pracochłonne, ale warto je zrobić. U mnie zniknęło bardzo szybko, szczególnie posmakowało koleżankom w pracy.
Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji.

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:
Biszkopt (forma ok. 24 cm na 28 cm)
4 duże jajka
1 szczypta soli
2/3 szklanki cukru (ja dałam ciut mniej)
2/3 szklanki mąki plus 1,5 łyżki mąki (dla wyrównania ilości w związku z dodaniem kakao do ciasta)
1,5 łyżki kakao
2 łyżki oleju
2 łyżki wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Jajka miksujemy z cukrem na bardzo jasną i puszystą masę. Następnie, dodajemy olej i wodę cały czas miksując. W osobnej misce mieszamy, a następnie przesiewamy mąkę, proszek, sól i kakao. Dodajemy do masy jajecznej i całość mieszamy szpatułką w jedną stronę, aż wszystkie składniki się połączą (mieszamy dosyć dokładnie po dnie, bo sypkie składniki lubią tam osiadać).
Masę przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po tym czasie, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy tam na chwilkę biszkopt, aby gwałtownie nie zaserwować mu niskiej temperatury. Biszkopt studzimy, po wystudzeniu dzielimy na dwa blaty.

Masa jabłkowa
1-1,5 kg jabłek
2 galaretki cytrynowe
1 łyżka masła
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garku rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i podsmażamy, aż staną się miękkie i rozpadną się. Nastęnie dodajemy galaretki i dusimy całość jeszcze chwilkę, aby wszystkie składniki połączyły się. Odstawiamy do ostygnięcia.

Masa budyniowa
1/2 l mleka 3,2%
1/2 szklanki cukru (ja dałam mniej)
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła (ja dałam ok. 180 g) - ważne, aby użyć dobrego masła nie margaryny

Odlewamy szklanę mleka. Dodajemy do niej żółtka i mąki i widelcem wszystko roztrzepujemy, aby nie było grudek. Pozostałą część mleka wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier i zagotowujemy.
Gdy mleko się zagotuje, zdejmujemy z ognia i dodajemy masę jajeczną cały czas mieszając rozcierając ewentualne grudki. Z powrotem stawiamy na ogniu i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając. Po ok. 5 minutach masa powinna wyraźnie zgęstnieć, będzie wyglądała tak jak budyń. Odstawiamy do ostudzenia.
Gdy masa będzie zimna, w osobnej miseczce ucieramy masło na jasną i puszystą masę i dodajemy łyżka po łyżce masę budyniową, do momentu, aż masa się skończy, a krem będzie jednolity.

Polewa
100 g gorzkiej czekolady
2-3 łyżki wody
1 łyżeczka masła
wiórki kokosowe do posypania ciasta
Czekoladę z wodą i masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.


Wykonanie
Ciasto dzielimy na pół. Na jeden blat wykładamy chłodne jabłka, następnie na nie krem, przykrywamy drugim blatem, całość polewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Chłodzimy w lodówce kilka godzin, aby masy dobrze się ścieły.
Smacznego!

 

Źródło:
;