Imieniny: Felicji, Franciszka, Rafa?a

Wydarzenia: Światowy Dzień Środków Masowego Przekazu

Wspomnienie św. Franciszka Salezego, biskupa i doktora Kościoła

Desery

 fot. Beata Orlik

Mleko kokosowe ostatnio stało się stałym elementem w mojej kuchni, co również widać w przepisach, które umieszczam. Zrobienie domowego mleczka kokosowego jest niezwykle proste i tańsze. Ja ostatnio używam tylko tego, które zrobię sama, co oczywiście nie stoi na przeszkodzie posiadania w zapasie kilku puszek takiego sklepowego :-) Takiego mleka możecie również użyć przy przygotowywaniu różnego rodzaju napojów chłodzących na bazie mleka, maślanki, kefiru i owoców a także do drinków ;-)
Gorąco polecam!

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

2 szklanki wiórków kokosowych

2 i 1/2 szklanki gorącej wody

Szklankę wiórków wsypujemy do blendera i miksujemy kilka minut. Powinna powstać masa na kształt papki (ja z braku cierpliwości dodałam odrobinę wody, aby się (i blender) wspomóc). Następnie dodajemy drugą szklankę wiórków i ponownie miksujemy, aż powstanie oleista masa.

Do tak powstałej masy dodajemy szklankę gorącej wody i miksujemy kilka minut. Tak powstałą masę przecedzamy przez sitko wyłożone gazą. Pozostałe na gazie wiórki ponownie wkładamy do blendera, zalewamy resztą wody i miksujemy. Ponownie odcedzamy.

Mleczko wlewamy do słoiczka, gdy ostygnie wkładamy do lodówki, powinna zebrać się na nim śmietanka. Przechowujemy ok. 2-3 dni w lodówce, gdyż tak jak normalne mleko może skisnąć.

Przed użyciem, jeśli śmietanka jest bardzo gęsta i nie jesteśmy w stanie poprzez potrząsanie wymieszać śmietanki i wody, lekko podgrzewamy mleczko (tak samo możemy postąpić z tym kupowanym jeśli jest bardzo gęste).

 

Źródło:
;