Imieniny: Cypriana, Emiliana, Dominika

Wydarzenia:

Wspomnienie św. Dominika, prezbitera

Dania

Grochówka na wędzonych żeberkach

 fot. Beata Orlik

Jesień to cięższe, bardziej sycące zupy. Ale takie właśnie zupy bardzo lubię. Grochówka ugotowana na niesamowicie aromatycznych żeberkach wędzonych, z dodatkiem dobrej wędzonej kiełbasy i boczku jest fantastyczna. Taki talerz cudownie rozgrzewa i dodaje energii. Zapraszam!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

wędzone żeberka

1 marchewka

1 korzeń pietruszki

2 liście laurowe

3 ziela angielskie

ok. 2/3-1 szklanka grochu (groch ok. 4 godz. przed gotowaniem zalewamy wodą i odstawiamy, wtedy szybciej stanie się miękki)

podwędzana kiełabasa/wędzony surowy boczek

2-3 ziemniaki

majeranek, sól, świeżo zmielony pieprz

Na żeberkach gotujemy wywar. Dodajemy przyprawy, marchewkę pokrojoną w plastry, pietruszkę. Gotujemy, aż wywar stanie się aromatyczny. 

Namoczony przez ok. 2-2,5 h groch gotujemy, aż stanie się miękki i lekko się rozpadnie. Uważamy, bo lubi się przypalać, gdy wygotuje się woda :-)

Do bulionu dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy. Gdy będą miękkie dodajemy groch i przyprawiamy. Na sam koniec dodajemy pokrojony w cienkie plastry boczek i kiełbasę. Chwilkę całość gotujemy. Zupa powinna być dosyć gęsta, jednak ja osobiście nie lubię bardzo zawiesistej:-)

Smacznego!

 

Źródło:
;