Imieniny: Olgi, Kaliny, Benedykta

Wydarzenia: Światowy Dzień Ludności

Święto św. Benedykta, opata, patrona Europy

Dania

Kluski na parze z sosem jagodowym

 fot. Beata Orlik

Smak mojego dzieciństwa. Smak lata, wspomnienie wyjazdów z Dziadkiem na jagody. Kluski na parze u mnie w domu robi moja Babcia. I robi je pyszne. Przepis na kluski na parze mojej Babci możecie znaleźć u mnie na blogu. Przepis, który dziś prezentuję jest troszkę inny, gdyż zawiera jajko. Zaczerpnęłam go z miesięcznika "Kuchnia". Kluski są pyszne, mięciutkie, puszyste, z dodatkiem sosu jagodowego. Szkoda tylko, że są troszkę pracochłonne, jednak ich smak rekompensuje każdy wysiłek :-)
(Tak czy inaczej Babcia robi kluski najlepiej :-))

 

 

 

 

 

 

Składniki (na ok. 8 sztuk):

15 g świeżych drożdży
250 g mąki
35 g cukru
0,5 szklanki mleka
35 g masła
1 jajko
pół torebki cukru waniliowego

Drożdże rozcieramy z odrobiną mąki i cukrem, mieszamy z ciepłym mlekiem, odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Powinno być gładkie i jednolite. Ciasto przekładamy miski, oprószamy mąką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Ciasto wykładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką i lekko rozciągamy. Szklanką wykrawamy kuleczki i odkładamy je na ok. 20 minut do wyrośnięcia (powinny po wyrośnięciu być bardzo leciutkie). W garnku do gotowania na parze (lub w garnku, którego wierzch jest obwiązany gazą lub ściereczką) układamy kluski i gotujemy ok. 12 minut lub ciut więcej (zależy od wielkości klusek). Jeśli nie mamy specjalnego garnka, obwiązany ściereczką garnek przykrywamy drugim, aby gotująca woda wytworzyła parę, ostrożnie zdejmujemy garnek, układamy na ściereczce kluski, przykrywamy ponownie drugim garnkiem i gotujemy.

Sos jagodowy
ok. 200 g jagód
jogurt naturalny lub kefir
odrobina cukru

Wszystkie składniki miksujemy. Ciepłe kluski polewamy sosem.
Smacznego:-)

 

Źródło:
;