Imieniny: Anieli, Sykstusa, Jana

Wydarzenia: Dzień Żelków

Boże Narodzenie

 fot. Beata Orlik

Kulebiak to pieczony pieróg drożdżowy z nadzieniem. Kulebiaki można zrobić z rybą, kaszą gryczaną, grzybami lub z nadzieniem z połączenia tych składników. Ciastem może być ciasto drożdżowe parzone, takie jak to poniżej, jak również ciasto półfrancuskie. Kulebiak pochodzi z kresów, jest to również regionalna potrawa kuchni podlaskiej. Istnieje porzekadło, sięgające XIII wieku "Święty Jacku z pierogami", które prawdopodobnie wiąże się z Jackiem Odrowążem, który działał jako zakonnik w Polsce i Rusi, gdzie był również przeorem w Kijowie. Nie wiadomo co święty Jacek miał na myśli mówiąc o pierogach, jednak właśnie z Rusi, gdzie działał przywędrowały do nas wigilije pierogi, knysze i kulebiaki. U mnie w domu nie robi się kulebiaka jako wigilijne danie, a ten był moim pierwszym. Jednak tak bardzo mi zasmakował, że na pewno w tym roku znajdzie się na moim wigilijnym stole.

Składniki:

Ciasto

500 g mąki

1 szklanka mleka

30 g drożdży

pół łyżeczki cukru

3 żółtka

60 g mąki

1 łyżeczka soli

Drożdże rozrabiamy z odrobiną mleka i cukrem, odstawiamy w ciepłe miejsce, aby zaczęły pracować. Mąkę przesiewamy, zalewamy gorącym mlekiem i wyrabiamy (łyżką lub ręką), aby powstało w miarę jednolite ciasto (będzie dosyć oporne). Gdy ciasto przestygnie, dodajemy drożdże, mieszamy z ciastem i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (na ok. 60 minut). Gdy ciasto się ruszy, dodajemy sól i żółtka i dobrze zagiatamy. Na koniec dodajemy roztopione masło i zagniatamy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 45 minut.

 

Nadzienie

główka kapusty (ok. 1-1,2 kg)

2 łyżki masła

duża cebula

łyżeczka cukru

sól, pieprz

2 ugotowane jajka

Kapustę siekamy, obgotowujemy (najpierw gotujemy ok. 15 minut, odlewamy wodę i ponownie wlewamy wodę i solimy). Gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle, następnie dodajemy ugotowaną kapustę i całość podsmażamy. Dodajemy cukier, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy chwilkę pod przykryciem. Studzimy. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Na ciasto układamy plastry ugotowanych jajek, a na to kapustę. Całość zwijamy jak roladę, końce dajemy pod spód, zawijamy w papier do pieczenia posmarowany oliwą, tak aby złączenie było na spodzie. Odstawiamy na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy ok. 35 miunt.

Smaczego!

Oceń treść:
Źródło:
;