Imieniny: Cezaryny, Dionizego, Julii

Wydarzenia: Międzynarodowy Dzień Romów

Środa Wielkiego Tygodnia

Dania

 fot. Beata Orli

Kurczak w stylu kfc jest jednym z najczęściej wyszukiwanych przepisów na blogu. Dlatego postanowiłam przygotować jeszcze jedną wersję, trochę inną, troszkę bardziej czaso- (nie praco-) chłonną. W sumie to nie wiem, która z nich jest lepsza, obie są bardzo dobre. W tej wersji przygotowałam kawałki piersi z kurczaka, ale śmiało możecie przygotować kawałki kurczaka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

2 piersi z kurczaka
olej do smażenia
1 łyżeczka majeranku
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki chili w proszku
1 łyżeczka produkowanej cebulki prażonej
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej szałwii
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
2 łyżeczki mleka w proszku
3 szklanki mąki

Solanka
1 l wody
50 g soli u mnie grubej
80 g cukru

Wszystkie składniki gotujemy, aby sól i cukier się rozpuściły. Odstawiamy, studzimy.
Do solanki wkładamy kawałki kurczaka lub piersi z kurczaka w całości. Odstawiamy na całą noc (nie dłużej niż 12 godzin). Wyjmujemy, płuczemy pod wodą.
Kawałki kurczaka lub pierś (tniemy na kawałki, coś w rodzaju stripsów) zalewamy maślanką, tak aby każdy z kawałków był zakryty. Odstawiamy na ok. 12 godzin (ewentualnie trochę dłużej) do lodówki.
Na ok. 2 godziny przed smażeniem kurczaka wyjmujemy z lodówki, aby nabrał temperatury pokojowej, gdyż w innym wypadku kurczak będzie wchłaniał dużo oleju.
Wszystkie przyprawy mieszamy z mąką. Rozgrzewamy we frytownicy lub głębokim garnku olej. Każdy kawałek kurczaka po wyjęciu z maślanki obtaczamy w panierce.
Kawałki kurczaka smażymy ok. 10 minut, tak naprawdę wszystko zależy od wielkości kawałków, natomiast stripsy krócej, gdyż są mniejsze i szybciej się usmażą. Po wyjęciu usuwamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

 

Źródło:
;