Imieniny: Filipa, Pauliny

Wydarzenia: Dzień Matki

Wspomnienie św. Filipa Nereusza, prezbitera

Dania

 fot. Beata Orlik

Tegoroczny sezon grzybowy już niestety na finiszu. Jednak jest jeszcze szansa, dzięki sprzyjającej aurze, że w naszym koszyku wyląduje kilka październikowych okazów. A jak grzyby to i grzybowe dania i przetwory. Marynowane grzyby to właśnie jedno z nich. Ja do marynowania zazwyczaj wykorzystuję małe maślaczki, wtedy są jędrne i ślicznie się marynują. Można oczywiście zamarynować inne grzyby, jednak ważne, żeby były jak najmniejsze. Gorąco polecam!

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Zalewa
4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
2 łyżki płaskie cukru
1 łyżka płaska soli
5 ziela angielskie
3 liście laurowe

Grzyby

wykorzystujemy jak najmniejsze grzyby maślaki, zieleniatki (u mnie były to właśnie małe maślaczki, mogą też być zieleniatki - najpierw jednak trzeba je wypłukać w wodzie z solą, aby pozbyć się piasku).


Grzyby obieramy (w przypadku maślaków). Obgotowujemy ok. 10-15 minut na wolnym ogniu, odcedzamy. Odstawiamy.
Następnie, składniki zalewy mieszamy i gotujemy.
Obgotowane grzyby wkładamy do zalewy i jeszcze ok. 3 minutki na wolnym ogniu gotujemy. Wkładamy do słoiczków grzyby i zalewamy zalewą.
Słoiki zakręcamy.

Smacznego!

 

Źródło:
;