Imieniny: Czeslawa, Agnieszki, Mariana

Wydarzenia: Międzynarodowy Dzień Wolnej Prasy

Boże Narodzenie

 fot. Beata Orlik

Piernik to także jedna z wigilijnych potraw. Nie znajdziemy jej jednak na każdym stole w Polsce. Ciasto to, na wigilijnym stole spotykane jest głównie na Śląsku. U mnie w domu piernik kojarzy się nie tyle z wigilią, co po prostu ze świętami. Dawniej piernik był symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego. Ciasto piernikowe było stworzone w taki sposób, aby przetrwało jak najdłuższy czas, szczególnie trudne warunki w podróżach. Piernik swój urok zawdzięcza przyprawom korzennym oraz bakaliom.
Ten piernik jest miękki, wilgotny, rozpływający się w ustach. Przełożony marcepanem i powidłami.
Źródło - "Moje wypieki"

Składniki (wszystkie składniki w temp. pokojowej):

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej

pół szklanki cukru

200 g płynnego miodu

125 g masła

3 jajka

3 pełne łyżki śmietany 18%

1,5 łyżki przyprawy do piernika

1,5 łyżeczki sody 

1,5 łyżki kakao

 

Przełożenie

masa marcepanowa

powidła śliwkowe

 

Polewa

120 g gorzkiej czekolady (u mnie pół na pół gorzka i mleczna)

125 g masła (ja zastąpiłam ok. 1/4 szklanki kremówki 30%)

 

Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku (białka odstawiamy, będą potrzebne później) po każdym ucierając chwilkę. Dodajemy porcjami miód na przemian z mąką wymieszaną z przyprawą do piernika, kakao i sodą oraz śmietaną. Białka ubijamy na sztywno, mieszamy delikatnie z ciastem. Masę przekładamy do keksówki (dosyć dużej) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 50-60 minut w nagrzanym do 165 stopni piekarniku do suchego patyczka.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy, dzielimy na trzy blaty. Następnie przekładamy masą marcepanową i powidłami. 

Czekoladę podgrzewamy z kremówką, polewamy nią piernik.

Smacznego!

Oceń treść:
Źródło:
;