Imieniny: Olgi, Kaliny, Benedykta

Wydarzenia: Światowy Dzień Ludności

Święto św. Benedykta, opata, patrona Europy

Dania

Pierogi z kurkami, koperkiem i jajkiem na twardo

 fot. Beata Orlik

Miła odmiana dla powszechnie znanych i lubianych pierogów z mięsem, ruskich czy z owocami. Skoro przyszła jesień, a wraz z nią moje ukochane kurki, to warto je wykorzystać. Farsz jest pyszny i bardzo aromatyczny za sprawą koperku, cebuli, jajek, czosnku no i oczywiście kurek. Gorąco zachęcam, warto chociaż na spróbowanie zrobić kilka z takim nadzieniem przy robieniu takich, jakie najbardziej lubimy :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:
Ciasto

500 g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
woda (gorąca)

Mąkę mieszamy na blacie z solą, wbijamy jajko i lekko łączymy nożem wykonując ruchy siekające. Dodajemy wodę i zagniatamy. Ilość wody zależy od tego, ile ciasto pochłonie. Ciasto powinno być gładkie i jednolite. Odstawiamy na chwilkę przykrywając garnkiem. Ciasto powinno stać się bardziej elastyczne. Dosyć cienko rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółeczka.


Farsz
3 jajka na twardo
350 g kurek
1 duża cebula
szczypta cukru
4 łyżki masła
2 łyżki twarogu
1 małe jajko
pół pęczka koperku
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Jajka ugotowane na twardo siekamy w kostkę. Kurki czyścimy, myjemy, osuszamy. Cebulę siekamy, posypujemy cukrem i podsmażamy na maśle. Dodajemy kurki. Smażymy krótko, aż odparuje woda. Odstawiamy, studzimy, siekamy drobno. Mieszamy z jajkami na twardo, posiekanym czosnkiem, twarogiem, posiekanym koperkiem, jajkiem. Doprawiamy do smaku dosyć pikantnie. Nadziewamy farszem ciasto, robimy pierożki i gotujemy (od wypłynięcia ok. 2 minuty).
Smacznego!

 

Źródło:
;