Imieniny: Rufina, Celestyna, Jana

Wydarzenia: Światowy Dzień Zdrowia

Wtorek Wielkiego Tygodnia

Dania

 fot. Beata Orlik

Sałatka grecka kojarzy się nam z sałatą lodową połączoną z warzywami i czymś fetopodobnym. Tak właśnie nie powinna się nam jednak kojarzyć. Sałatka grecka to nic innego jak pomidory, ogórki, czerwona cebula, oliwki czarne, feta, którą można rozkruszyć w palcach, oregano i oliwa z oliwek. To tyle. Taką właśnie sałatkę grecką serwują w Grecji. Głównym jej sekretem to cudownie słodkie od słońca pomidory i feta. Feta, która zachwyca i jednocześnie zaskakuje swoim smakiem. W Polsce można kupić taką fetę, niestety jest ona zdecydowanie droższa od serów typu feta. Jednak bardzo zachęcam do kupienia takiej fety choć raz, a gwarantuję, że już nie będziemy chcieli jeść innej :-) Mam nadzieję, że w tym tygodniu uda mi się jeszcze przybliżyć Państwu inny pyszny serek, tym razem z Cypru - halloumi oraz zaprezentować przepis na kolejny grecki przysmak - tzatziki oraz (już nie greckie) chlebki naan. Mam nadzieję, że te przepisy spodobają się Państwu:-)

 

Składniki (ilość zależy od ilości jedzących, po prostu na wyczucie):

pomidory (im bardziej dojrzałe, tym lepsze)

czarne oliwki kalamata (najlepiej z pestką)

czerwona cebula

ogórek gruntowy

feta (taka prawdziwa, aby można było ją rozkruszyć w palcach)

oregano suszone

oliwa z oliwek

 

Pomidory i ogórki myjemy.

Pomidory kroimy na ósemki, ogórki ze skórką w plasterki lub słupki. Cebulę w krążki, które palcami rozrywamy. 

Warzywa układamy w miseczce, na to wykładamy oliwki, kruszymy w palcach fetę, posypujemy suszonym oregano i skrapiamy oliwą z oliwek. 

To tyle ;-) Smaczna kolacja w 5 minut :-)

Smacznego! :-)

 

Źródło:
;