Imieniny: Olgi, Kaliny, Benedykta

Wydarzenia: Światowy Dzień Ludności

Święto św. Benedykta, opata, patrona Europy

Dania

Tarta ze szpinakiem i łososiem

 fot. Beata Orlik

Świetny pomysł na piątkowy obiad. Pyszna rybka, szpinak, kruche ciasto i beszamel. Mniam! Przyznaję, jest trochę pracy, ale efekt jest wart czasu włożonego w przygotowanie tarty. Ja jestem niekwestionowanym fanem beszamelu, więc tym bardziej ta tarta przypadła mi do gustu. Poza tym, połączenie szpinaku i łososia nie może się nie udać :-)
Łososia można wcześniej zgrillować lub upiec owiniętego w papier do pieczenia tworząc taki "cukierek" z papieru. Dzięki temu łosoś będzie soczysty. Tarta nadaje się do zabrania do pracy i podgrzania w mikrofalówce. Przepis zaczerpnięty z "Kwestii smaku".

 

 

 

 

 

Składniki:
Ciasto

150 g mąki
1 małe jajko
szczypta soli
70 g zimnego masła

Wszystkie składniki szybko zagniatamy, aż ciasto będzie jednolite (im dłużej będziemy zagniatać, tym ciasto będzie bardziej twarde). Owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie wykładamy ciastem formę na tartę (ciasta wystarcza na formę o średnicy ok. 18-20 cm) i dziurkujemy widelcem. Na ciasto kładziemy np. folię aluminiową i wysypujemy na nią groch lub fasolę.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy z obciążeniem ok. 15 minut, po tym czasie dopiekamy bez obciążenia ok. 5 minut.

Nadzienie
ok. 300 g łososia (u mnie zgrillowany - przyprawiłam solą morską, pieprzem i sokiem z cytryny)
ok. 200 g szpinaku (u mnie baby)
2 ząbki czosnku
odrobina oliwy z oliwek
sól, świeżo zmielony pieprz

Szpinak myjemy, wkładamy na patelnię z oliwą i chwilę podsmażamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy.
Gdy szpinak straci znacznie na objętości, wyjmujemy, odsączamy, kroimy.
Na ostudzony spód wykładamy na przemian kawałki łososia i szpinak.


Sos
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
ok. 250 ml mleka
1 jajko
szczypta gałki muszkatołowej
sól, świeżo zmielony pieprz
ok. 2 łyżki świeżo startego parmezanu (u mnie Pecorino Romano)

Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę, chwilę przesmażamy. Następnie stopniowo dodajmy mleko, cały czas mieszając. Masa po pewnym czasie powinna wyraźnie zgęstnieć. Odstawiamy z ognia, przyprawiamy solą, gałką i pieprzem i dodajemy jajko. Mieszamy, aż masa będzie jednolita.

Sosem zalewamy nadzienie tarty i posypujemy parmezanem.
Pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika i podajemy jeszcze ciepłą.
Smacznego:-)

 

Źródło:
;