Imieniny: Ireny, Kleopatry, Jana

Wydarzenia: Światowy Dzień Statystyki

Wspomnienie św. Jana Kantego, prezbitera

Boże Narodzenie

 fot. Beata Orlik

Łamańce to słodkie kruche ciasteczka podawane z makiem i dużą ilością bakalii. Stanowią również jedno z wigilijnych dań, jedak w kategorii deseru wigilijnego. Tak jak napisałam wcześniej, łamańce są "daniem" słodkim, jednak aby nadać nowego wyglądu i smaku tradycyjnemu daniu, proponuję wersję wytrawną z makiem i solą morską. Są bardo delikatne, chrupiące i proste do przygotowania. Będą świetnie pasować jako dodatek do zupy. Źródło - "Kukbuk"

Składniki:

350 g mąki

szczypta soli

1 jajko

40 ml śmietany

60 ml wody

sól gruboziarnista

50 g maku

1 roztrzepane jajko do posmarowania

 

W misce łączymy mąkę, sól, jajko, śmietanę i wodę. Zagniatamy ciasto ok. 7 minut, aż będzie gładkie i jednolite. Odstawiamy na ok. godzinę. 

Ciasto wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy bardzo cienko. Smarujemy jajkiem, posypujemy solą i makiem. Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku kilka minut, aż ciasto będzie rumiane. 

Smacznego!

Oceń treść:
Źródło:
;