Imieniny: Boguslawy, Apoloniusza

Wydarzenia: Międzynarodowy Dzień Ochrony Zabytków

Wielkanoc

 fot. Beata Orlik

Bardzo lubię wszystko co jest domowe, a nie kupione w sklepie. Podobnie jest z zakwasem na żurek. Smaku nie można nawet porównywać do tego, który kupujemy w sklepie. Żurek zrobiony na tym zakwasie jest pyszny, odpowiednio kwaśny, z dodatkiem jajka i białej kiełbaski to istny rarytas. Jego zrobienie to naprawdę nic trudnego, a warto mieć słoiczek, aby móc ugotować coś, co będzie smakować rewelacyjnie! A na wielkanocnym stole barszcz biały z dodatkiem takiego zakwasu będzie fantastyczny.

 

 

 

 

 

 

Składniki:

ok. 1 l cieplej wody (jeśli będziemy przygotowywać w słoiku litrowym)
6 łyżek maki żytniej żurkowej (mąka żytnia typ 2000)
skórka chleba na zakwasie
3 ząbki czosnku

Do słoika wsypujemy make, dodajemy obrane ząbki czosnku, skórkę chleba i zalewamy całość woda. Mieszamy i odstawiamy na ok. 3 dni (w temperaturze pokojowej). Po tym czasie zakwas powinien zmętnieć, na dnie pojawi się osad (tak jak na zdjęciu) i powinien być już gotowy. Gdy zużyjemy i będziemy chcieli ponownie go zrobić, zostawiamy w słoiku ok. 3 cm zakwasu, dodajemy ponownie wszystkie składniki z wyjątkiem skórki chleba. Zostawiamy na kolejne 3 dni.

 

Źródło:
;