Imieniny: Olgi, Kaliny, Benedykta

Wydarzenia: Światowy Dzień Ludności

Święto św. Benedykta, opata, patrona Europy

Dania

Zapiekanka z kaszy gryczanej

 fot. Beata Orlik

Szybka, bardzo smaczna zapiekanka z kaszy gryczanej, boczku i jajka. Idealnie będzie pasować na jesienne, chłodniejsze dni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki (na dwie średnie porcje):

torebka kaszy gryczanej ugotowana al dente

ok. 100 g boczku surowego wędzonego

1 duża cebula

1 ząbek czosnku

pół pęczka pietruszki

odrobina oleju

2-3 jajka

sól, świeżo zmielony pieprz do smaku

Kaszę ugotowaną al dente studzimy. Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w kosteczkę. Następnie dodajemy pokrojoną drobno cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażamy, aż cebulka również się przyrumieni.

Do boczku dodajemy kaszę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem (pamiętajmy, że boczek już jest słonawy), dodajemy posiekaną pietruszkę (troszkę zostawiamy do posypania po upieczeniu) i jedno jajko. Całość mieszamy, aby jajko dobrze pokryło wszystkie składniki.

Naczynko do zapiekania smarujemy olejem, wykładamy kaszę i na wierzch wbijamy jedno lub dwa jajka (w zależności od naczynka) i odrobinkę solimy.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekamy ok. 15-20 minut (w zależności jakie jajko lubimy).

Po wyjęciu posypujemy posiekaną pietruszką.

Smacznego!

 

Źródło:
;