Imieniny: Olgi, Kaliny, Benedykta

Wydarzenia: Światowy Dzień Ludności

Święto św. Benedykta, opata, patrona Europy

Dania

Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i pieczarkami

 fot. Beata Orlik

Pyszna, sycąca zapiekanka z kaszy gryczanej (której prawdę mówiąc do tej pory nie lubiłam, ale kubki smakowe zmieniają się z wiekiem:-)), kurczaka, pieczarek i całej masy innych pyszności. Zapiekanka jest bardzo treściwa, co tym bardziej idealnie wpasowuje się w panującą pogodę. Przygotowanie nie wymaga znacznego nakładu czasu, nie jest też trudna w wykonaniu. Najbardziej smakowała mi taka na drugi dzień, odgrzana na patelni:-) Przepis znaleziony na blogu Feed me better z moimi drobnymi modyfikacjami :-)

 

 

 

 

 

 

Składniki:

200 g ugotowanej kaszy gryczanej (mnie więcej będzie to ok. 1 woreczek i troszkę drugiego)
ok. 500 g piersi z kurczaka
2-3 cebule
400 g pieczarek
suszony tymianek, sól, świeżo zmielony pieprz
100 g twarogu
2-3 łyżki śmietany
oliwa z oliwek

Ugotowaną kaszę wsypujemy do miski. Pierś kroimy na kawałeczki, podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy cebulę posiekaną w piórka. Całość podsmażamy, a następnie dodajemy pieczarki pokrojone w dość grube plastry. Smażymy. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Studzimy. Do kaszy dodajemy kurczaka z pieczarkami, pokruszony twaróg i śmietanę. Całość mieszamy, jeśli zajdzie potrzeba doprawiamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego (jednego większego bądź kilku mniejszych). Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20 minut.
Smacznego:-)

 

 

 
Źródło:
;