Imieniny: Cypriana, Emiliana, Dominika

Wydarzenia:

Wspomnienie św. Dominika, prezbitera

Dania

Zapiekanka z ziemniaków i kiełbasy

 fot. Beata Orlik

Bardzo proste danie, ale niezwykle smaczne. Świetne jako obiad lub kolacja na ciepło. Zapiekanka ze składników, które zapewne każdy znajdzie w swojej kuchni. Plus tego dania jest jeszcze taki, że idealnie nadają się do niej ugotowane w całości ziemniaki, które zostaną nam z obiadu. Zapiekanka zalana jest masą z kremówki i jajek, cudownie zespala pozostałe składniki. Najcudowniejsza w tej zapiekance jest cebula, która również idealnie łączy ziemniaki i kiełbasę. Polecam wykorzystać jak najlepszej jakości kiełbasę, bo wtedy smak również będzie zdecydowanie lepszy.
Przepis pochodzi z książki Julii Child "Francuski szef kuchni".

 

 

 

 

Składniki:
ok. 500 g ugotowanych ziemniaków
250 g dobrej kiełbasy
1 szklanka posiekanej w kostkę cebuli
1/2 szklanki startego sera zółtego
2/3 szklanki kremówki 30%
2 jajka
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
masło do wysmarowania formy


Formę smarujemy masłem. Ziemniaki kroimy na plastry. Podobnie kiełbasę.
Posiekaną cebulę podsmażamy na odrobinie oliwy lub masła, aż stanie się złocista.
Ziemniaki układamy w formie. To będzie nasza pierwsza warstwa. Na to układamy cebulę. Ostatnią warstwą będzie kiełbasa.
Kremówkę łączymy z jajkami, solą i pieprzem, aż wszystkie składniki połączą się. Przygotowaną masą zalewamy zapiekankę. Na wierzch wysypujemy starty ser.
Zapiekamy w 180 stopniach ok. 30-40 minut, aż wierzch stanie się ładnie przypieczony.
Smacznego!

 

Źródło:
;