Imieniny: Cezaryny, Dionizego, Julii

Wydarzenia: Międzynarodowy Dzień Romów

Środa Wielkiego Tygodnia

Dania

 fot. Beata Orlik

Zupę cebulową mogłabym jeść cały rok, niezależnie od pogody. Na moim blogu pojawił się już jeden przepis na zupę cebulową, jednak gdy zobaczyłam ją u Donny Hay musiałam ją zrobić ponownie. Zupę można podawać z grzankami tak po prostu obok lub też z zapieczonymi na wierzchu zupy. Obie wersje są doskonałe. Sekret tej zupy tkwi w długim podsmażaniu cebuli, dzięki której zupa nabiera pięknego koloru.
Źródło "Donna Hay Modern classics book 1"

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Składniki:
8 sporych cebul
30 g masła
1 łyżka oliwy
2 łyżki tymianku
2 łyżki mąki
2 łyżki brandy
2 łyżki musztardy Dijon
8 szklanek bulionu wołowego
2 szklanki wody
sól i pieprz do smaku
 
Cebulę siekamy w talarki, wkładamy do garnka z grubym dnem wraz z oliwą, masłem, tymiankiem. Całość podsmażamy na wolnym ogniu ok. 35 minut, aż cebula będzie brązowa i miękka. Dodajemy mąkę i podsmażamy ok. 3 minuty mieszając cały czas.
Dodajemy brandy i gotujemy ok. 1 minutę. Dodajemy musztardę, bulion i wodę. Całość gotujemy ok. 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z grzankami.
 
 
 
 
Źródło:
;