Imieniny: Filipa, Pauliny

Wydarzenia: Dzień Matki

Wspomnienie św. Filipa Nereusza, prezbitera

Dania

Zupa krem z ziemniaków i pora

 fot. Beata Orlik

Pyszny, sycący krem z ziemniaków i pora. Niby nic takiego, ale jest naprawdę pyszny. W zależności od Waszych upodobań, smak można podkręcić ostrą papryką. Krem jest bardzo prosty w wykonaniu i nie zajmie Wam wiele czasu. Nie jest też bardzo kaloryczny, gdyż nie dodawałam do niego śmietany (ale jeśli ktoś będzie chciał, już po zmiksowaniu można dodać śmietanę i całość zagotować).
Gorąco polecam!

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1/2 kg ziemniaków
2 białe części pora
1 l biulionu warzywnego
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, świeżo zmielony pieprz, słodka i ostra papryka do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek


Ziamniaki obieramy, wkładamy do bulionu i gotujemy. Pora oczyszczamy, siekamy na talarki, cebulę również obieramy, kroimy na plastry. Podsmażamy na oliwie z posiekanym czosnkiem.
Podsmażamy, aż warzywa będą lekko miękkie i zrumienione. Następnie przekładamy je do gotujących się ziemniaków.
Całość gotujemy, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Całość blendujemy, aż krem będzie gładki, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
Podajemy z posiakaną pietruszką, szczyptą słodkiej papryki i podsmażonymi ziarenkami sezamu.
Smacznego!

 

Źródło:
;