Imieniny: Józefa, Bogdana

Wydarzenia: Dzień Wędkarza

Boże Narodzenie

 fot. Beata Orlik

Chyba kolejna z tych najbardziej znanych i najczęściej goszczących na polskich stołach w Wigilię potrawa. Podobnie jest z nią jak z pierogami, najlepiej smakuje w Wigilię. Barszcz można podawać z uszkami (farsz i ciasto takie samo jak do pierogów z kapustą i grzybami, na które przepis znajdziecie na portalu) albo z pasztecikami z grzybowo-kapuścianym nadzieniem. Barszcz warto ugotować wcześniej, aby wszystkie składniki "przegryzły się".

Składniki:

1 kg buraków

1,5 l wody

6 sztuk suszonych grzybów

1 ząbek czosnku

liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego

1 łyżeczka majeranku

sól, cukier do smaku

1 łyżka octu z białego wina

Buraki obieramy, drobno kroimy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zalewamy wodą, dodajemy grzyby, pokrojony czosnek, liść, ziele, majeranek i gotujemy ok. 40 minut. Po tym czasie doprawiamy cukrem i octem. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut, studzimy i odstawiamy na całą noc. Przed podaniem barszcz przecedzamy i podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania, gdyż wtedy straci kolor. 

Smacznego!

 

Oceń treść:
Źródło:
;