Imieniny: Józefa, Bogdana

Wydarzenia: Dzień Wędkarza

Boże Narodzenie

 fot. Beata Orlik

Sernik idealny. Prosty, pyszny, piękie prezentujący się. Zdecydowanie mój faworyt ostatnio. Myślę, że śmiało możecie zrobić go na zbliżające się Święta. Cudowne połączenie białego sera i czerwonych wiśni, które przyjemnie orzeźwiają sernik i nadają mu wyrazu. Gorąco polecam!
Źródło - "Kwestia smaku"

Składniki:
1 kg sera trzykrotnie zmielonego
3 białka
puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
sok z 1 cytryny
2-3 łyżki ekstraktu waniliowego


Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Dno formy o średnicy ok. 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki (w temp. pokojowej) wkładamy do miski i miksujemy lub mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Masę przelewamy do formy i pieczemy ok. 30-35 minut (sernik powinien być ścięty).

Na wierzch
200 g śmietany 18%
2 łyżki cukru pudru
Mieszamy śmietanę z cukrem, wylewamy na wierzch sernika i pieczemy w tej samej temperaturze 15 minut. Wyjmujemy, studzimy, Zdejmujemy obręcz, wkładamy do lodówki na całą noc.

Dodatkowo
opakowanie mrożonych wiśni bez pestek
szklanka wody
2-3 łyżki cukru


Wiśnie wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier. Gotujemy, aż będą miękkie, ale tyle aby zachowały w miarę możliwości swój kształt. Wyjmujemy je na durszlak, odsączamy z nadmiaru soku. Soku nie wylewamy. Przelewamy go z powrotem do garnka i gotujemy, aż się zredukuje.
Ostudzone wiśnie wykładamy na wierzch sernika. Możemy podawać z syropem z soku z wiśni.

Oceń treść:
Źródło:
;