Imieniny: Felicji, Franciszka, Rafa?a

Wydarzenia: Światowy Dzień Środków Masowego Przekazu

Wspomnienie św. Franciszka Salezego, biskupa i doktora Kościoła

Desery

 fot. Beata Orlik

Dla mnie bułeczki maślane mają jedyny i niepowtarzalny smak. Powinny być mięciutkie, rozpływające się w ustach no i posypane kruszonką. To są najlepsze bułeczki maślane jakie kiedykolwiek jadłam. Można z tego ciasta zrobić również wersję bułeczek z truskawkami.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Składniki:
500 g mąki
40 g drożdży świeżych
110 g cukru
250 ml mleka
50 g masła
2-3 żółtka
szczypta soli
 
Drożdże rozrabiamy z 3-4 łyżkami ciepłego mleka i łyżka cukru. Odstawiamy na ok. 15 minut, aby zaczęły pracować. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól.
Mleko lekko podgrzewamy, tak aby było letnie. Z masłem postępujemy tak samo.
Żółtka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę.
Do mąki dodajemy drożdże, mleko i utarte żółtka. Zagniatamy, dodając powoli roztopione masło. Ciasto powinno być gładkie i jednolite, miękkie i ładnie odchodzić od brzegów miski.
Przykrywamy ciasto w misce ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi objętość.
 
Kruszonka
50 g cukru
50 g masła
50 g mąki
 
Składniki przecieramy w palcach, aż powstanie masa o strukturze piasku.
 
Dodatkowo
jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka do smarowania wierzchu
 
Z ciasta formujemy bułeczki, niezbyt duże, smarujemy je jajkiem i posypujemy kruszonką. Odstawiamy na ok. 15-20 minut w ciepłe miejsce. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 170-180 stopni ok. 20-25 minut (w zależności od wielkości bułeczek).
Bułeczki powinny być cudownie rumiane.
Smacznego!
 
 
Źródło:
;