Imieniny: Józefa, Bogdana

Wydarzenia: Dzień Wędkarza

Boże Narodzenie

 fot. Beata Orlik

kruche, twarde, uzależniające ciasteczka z migdałami. U mnie w pracy zrobiły furorę. Takie jak dla mnie troszkę świąteczne. Czemu? Bo okres przedświąteczny to dla mnie okres ciasteczkowy :-)
Gorąco polecam jako jadalny prezent dla bliskich :-)

Składniki:

200 g migdałów bez skórki (uprażonych i ostudzonych)

3 jajka

300 ml cukru (można ciut mniej)

1 łyżka cukru waniliowego

700 ml mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Jajka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy mąkę wymieszną z proszkiem do pieczenia i migdały. Szybko zagniatamy, aż ciasto będzie jednolite.

Z ciasta formujemy 3 wałki (ok. 40 cm), układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach.

Wyjmujemy i od razu kroimy na kawałki ok. 2 cm. Wyłączamy piekarnik, pokrojone ciasteczka wkładamy do piekarnika i zostawiamy do podeschnięcia.

 

Oceń treść:
Źródło:
;