Imieniny: Kseni, Cecylii, Bernardety

Wydarzenia: Dzień Sapera

Boże Narodzenie

 fot. Beata Orlik

Kruche, maślane ciasteczka, rozpływające się w ustach. Z dodatkiem skórki z mandarynki. To kolejny skandynawski wypiek, kolejny wypiek, który podbija moje (i nie tylko moje serce). Gorąco polecam przed Świętami, będzie to świetna zabawa z Waszymi pociechami :-)
Źródło - Scandilicious. Baking

Składniki:

350 g mąki pszennej

3/4 łyżeczki soli

250 g masła, schłodzonego

125 cukru pudru

skórka z dwóch mandarynek

1 średnie żółtko lekko roztrzepane

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżka mleka lub wody

 

Mąkę i sól mieszamy w misce, dodajemy posiekane masło. Rozcieramy całość w palcach. Dodajemy cukier puder i skórkę, następnie żółtko oraz ekstrakt. Wszystko razem zagniatamy. Jeśli ciasto będzie suche dodajemy mleko lub wodę.

Ciasto powinno być bardzo gładkie, delikatne. Dzielimy je na dwie części, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

Przed robieniem ciasteczek, zostawiamy ciasto w temperaturze pokojowej na 10 minut. Piekarnik narzewamy do 170 stopni.

Ciasto rozwałkowujemy lekko podsypując mąką na grubość ok. 3 mm. Wykrawamy cisteczka, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10-15 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kratce.

Możemy polukrować :-)

Smacznego!  

 

Oceń treść:
Źródło:
;