Imieniny: Felicji, Franciszka, Rafa?a

Wydarzenia: Światowy Dzień Środków Masowego Przekazu

Wspomnienie św. Franciszka Salezego, biskupa i doktora Kościoła

Desery

Ciasto drożdżowe z malinami

 fot. Beata Orlik

Drożdżowe kocham dzięki mojej Babci. To Ona robi w domu najlepsze drożdżowe. To przy niej nauczyłam się wcinania surowego drożdżowego :) Dobre drożdżowe to jest coś. Puszyste, z kruszonką... takie jest właśnie to, które Wam proponuję. Całość dopełniają maliny, które po prostu uwielbiam! Źródło "Kwestia Smaku" z moimi modyfikacjami co do sposobu wykonania.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki (na jedną dużą keksówke lub dwie małe):

7 g drożdży instant

ok. 300 g mąki (w razie potrzeby należy dodać więcej)

50 g masła

2 żółtka

2 jajka

60 g cukru pudru

szczypta soli

125 ml ciepłego mleka

 

Do mleka dodajemy drożdże, łyżkę cukru pudru, łyżkę mąki i odstawiamy na ok. 15 minut.

Następnie, dodajemy resztę cukru, sól, mąkę i jajka. Całość zagniatamy ok. 10 minut pod koniec dodajemy miękkie masło. Ciasto powinno zrobić się błyszczące po dodaniu masła. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodajemy więcej mąki.

Formujemy kulę, wkładamy do miski, oprószamy mąka i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby podwoilo objętość.

 

Dodatkowo

maliny

50 g mąki

50 g cukru

40 g masła

Składniki na kruszonkę rozcieramy w palcach aż powstanie konsystencja piasku.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy białkiem, układamy na nim maliny (lekko wciskamy w ciasto) i posypujemy kruszonką. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Ciasto powinno wyraźnie urosnąć.

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 50-55 minut (jeśli będzie jedno ciasto w większej keksówce), jeśli w dwóch mniejszych ok. 40-45 minut.

Po wyjęciu oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Źródło:
;