Imieniny: Czeslawa, Agnieszki, Mariana

Wydarzenia: Międzynarodowy Dzień Wolnej Prasy

Desery

Domowe masło orzechowe

 fot. Beata Orlik

Jakiś czas temu pisałam, że będziemy robić ciasteczka z masłem orzechowym. Żeby do tego przystąpić, będziemy najpierw potrzebować masła orzechowego (które też może się Wam przydać do sernika Snickers, który także niebawem się pojawi). Przygotowanie nie jest trudne, wystarczy zblendować wszystkie składniki.
Jeśli nie chcecie bawić się w obieranie orzeszków ziemnych, można kupić już takie obrane. Mogą być już solone, jednakże ja wolę kupić bez soli i sama odpowiednio przyprawić masło.

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

300 g orzechów ziemnych bez łupinek (jeśli są już podprażone, wtedy nie podprażamy)

1 łyżka oleju z orzechów włoskich lub arachidowych (można zastąpić zwykłym)

1-1,5 łyżki brązowego cukru 

sól morska (ilość w zależności od upodobań oraz tego jakich orzechów używamy, solonych czy nie, najlepiej spróbować masło po zmiksowaniu orzechów) - ok. 1-1,5 łyżeczki

 

Orzechy lekko podprażamy na patelni, aż staną się rumiane. Studzimy. Następnie, wkładamy je do blendera, dodajemy olej, cukier i sól. Najpierw dodajmy mniej, a w miarę miksowania i smakowania, dodajemy jej odpowiednią ilość. Osobiście, nie lubię zbyt słonego masła, wystarcza mi łyżeczka, no może ciut więcej, soli.

Wszystkie składniki blendujemy do czasu aż powstanie jednolita, gładka i lepka masa. Im dłużej będziemy miksować konsysystencja masła będzie się zmieniać, będzie bardziej gładkie i jednocześnie rzadsze. Przekładamy do wyparzonych słoików. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

 

;