Imieniny: Ireny, Kleopatry, Jana

Wydarzenia: Światowy Dzień Statystyki

Wspomnienie św. Jana Kantego, prezbitera

Desery

 fot. Beata Orlik

Ciasto z tych szybko znikających i pomimo wyglądu, łatwe do zrobienia. Tak naprawdę wystarczy przygotować ciasto, a nadzienie to już drobiazg. Ciasto jest słodkie, pysze, idealne na chłodne dni do kawy czy herbaty. Orzechowce to w ogóle jedne z moich ulubionych ciast, szczególnie jeśli mają dużo orzechów :-)
Ciasto polecam na święta, na pewno wszystkim zasmakuje.
Zapraszam!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:
Ciasto
600 g mąki pszennej
200 g masła lub margaryny
3 łyżki mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2/3 szklanki brązowego cukru
3 łyżki miodu
2 jajka
2 żółtka

Wszystkie składniki zagniatamy, aż powstanie jedolite ciasto. Ciasto powinno być gładkie i jednolite. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące, dodajmy odrobinę mąki. Dzielimy je na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt dużej balchy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy każde ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15 minut, aż będzie lekko brązowe. Na ostatnie ciasto należy wyłożyć orzechy.

Orzechy
300 g orzechów włoskich
130 g masła
2 łyżki miodu
2 łyżki cukru

Orzechy siekamy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnuszka wraz z masłem, miodem i cukrem. Całość prażymy, aż składniki się rozpuszczą, a orzechy staną się zezłocone, a masa gęsta.
Masę wykładamy na ostatni płat surowego ciasta, lekko dociskamy łyżką i pieczemy 15 minut.

Dodatkowo
1 budyń waniliowy zrobiony zgodnie przepisem na opakowaniu lecz w 320 ml mleka
400 g masy kajmakowej


Blaty ciast studzimy. Jeden układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, na to wykładamy ugotowany bydyń, kolejny blat ciasta, na to masę kajmakową, a na sam koniec blat ciasta z orzechami. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, aby się "przegryzło".
Smacznego!

 

Źródło:
;