Imieniny: Józefa, Bogdana

Wydarzenia: Dzień Wędkarza

Boże Narodzenie

 fot. Beata Orlik

Ja jako fanka szwedzkich wypieków nie mogłam zapomnieć o moich ulubionych pierniczkach. Mocno korzenne, zapach w trakcie pieczenia roznosić się będzie po całym domu tworząc cudowną atomosferę. Pierniczki możemy śmiało już teraz przygotować, będą idealne na Święta :-)
Źródło - Scandilicious. Baking

Składniki:

150 g masła

150 g cukru

70 ml melasy (można zastąpić miodem, wtedy zmiejszamy odrobinę ilość cukru)

50 ml golden syrupu (można zastąpić miodem)

75 ml mleka 3,2%

1 średniej wielkości żółtko

450 g mąki pszennej

2 łyżeczki mielonego imbiru

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka mielonego kardamonu

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki mielonych goździków

1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

1/2 drobnej soli morskiej

 

Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę.

W osobnej misce mieszamy melasę, golden syrup, mleko i żółtko.

W kolejnej misce mieszamy 400 g mąki i pozostałe suche składniki (50 g mąki na razie zostawiamy).

Teraz, na zaminę, składaniki suche i mokre dodajemy do masy maślanej. Miksujemy. Na koniec możemy ciasto zagnieść rękoma. Jeśli będzie zbyt wilgotne, należy dodać odrobinę pozostałej mąki.

Ciasto dzielimy na dwie części, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na całą dobę.

Następnego dnia, wyjmujemy, pozostawiamy na ok. 20 minut w temperaturze pokojowej. Rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy na ok. 2 mm grubości. Wycinamy pierniczki.

Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 8-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilkę zostawiamy na blasze, a potem przekładamy na kratkę do studzenia. Tuż po wyjęciu z piekarnika będą miękkie, a po ostygnięciu będą twarde.

Pierniczki możemy trzymać w szczelnie zamkniętym słoiku kilka tygodni.

Smacznego!

 

Oceń treść:
Źródło:
;