Imieniny: Felicji, Franciszka, Rafa?a

Wydarzenia: Światowy Dzień Środków Masowego Przekazu

Wspomnienie św. Franciszka Salezego, biskupa i doktora Kościoła

Desery

 fot. Beata Orlik

Szarlotka jest pyszna i niesamowicie prosta. Wystarczy tylko 15 minut i ciasto jest w piekarniku. W ciągu 3 dni robiłam ją dwa razy i na pewno jeszcze nie raz zagości u mnie. Jest to świetne ciasto na niezapowiedzianych gości. Jeśli tylko mamy pod ręką jabłka, ciasto samo się robi. Śmiało mogę powiedzieć, że jest F E N O M E N A L N E! A ta słodka skorupka na wierzchu jest po prostu bajeczna! Gorąco polecam!
Źródło - Asia's White Kitchen

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki (forma o średnicy ok. 21 cm):
1 szklanka mąki (przesianej)
1 szklanka kaszy manny
2/3-3/4 szklanki cukru (w zależności jakich jabłek używamy - ja dałam 2/3 szklanki, lepiej posypać cukrem pudrem niż przesłodzić)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg jabłek - szara reneta
cynamon (ok. 1 łyżeczki)
50 g masła


Składniki suche (bez cynamonu) mieszamy. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Nie odciskamy z soku.
Formę o średnicy ok. 21 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem.
Na dno wysypujemy 1/3 składników suchych, na to połowę jabłek, na to 1/3 suchych składników i potem jabłka, a na to pozostałą część suchych składników. Na wierzch układamy masło pocięte na pasterki i wierzch posypujemy cynamonem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 55-60 minut. Wyjmujemy, odczekujemy ok. 15 minut i możemy kroić. Najlepiej ciasto wyjąć z formy.
Smacznego!

 

Źródło:
;