Imieniny: Zenobii, Przemyslawa, Edmunda

Wydarzenia: Dzień Spódnicy

Desery

Tarta z ricottą i gruszkami

 fot. Beata Orlik

Pyszna, delikatna tarta z kremem z ricotty i kremówki i gruszkami, które gotowały się w syropie z cukru i cynamonu. Kruche, bardzo kruche ciasto, które jest moim ulubionym. Krem z ricotty nie jest szczególnie popularny, jednak w połączeniu z kremówką i gruszkami, które są mięciutkie i słodziutkie (no i niezwykle aromatyczne za sprawą cynamonu), całość smakuje wyjątkowo. Przepis pochodzi z książki "The Southern Italian Farmer's Table".

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:
Ciasto

250 g mąki
140 g zimnego masła
2 czubate łyżki cukru pudru
1 żółtko
0,5 łyżeczki cynamonu
1-2 łyżki wody (w razie potrzeby)

Masło, mąkę, cukier, cynamon łączymy, aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy żółtko i szybko zagniatamy (im dłużej zagniatamy, tym ciasto będzie twardsze). Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodajemy wodę. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Następnie rozwałkowujemy (najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i wykładamy ciastem formę o średnicy ok. 22 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 25 minut, aż ciasto będzie rumiane.


Masa

250 g ricotty
250 g kremówki schłodzonej (30% lub 36%)
2-3 łyżki syropu z gruszek

Ricottę rozrabiamy z 2 łyżkami syropu z gotowania gruszek (w razie potrzeby można dodać ciut więcej, to już wedle uznania). Następnie, w osobnej miseczce ubijamy na sztywno zimną kremówkę i następnie szpatułką delikatnie łączymy z ricottą. Wykładamy na zimny spód. Możemy na czas przygotowania gruszek włożyć do lodówki.


Syrop
3 szklanki wody
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka cukru (u mnie pół na pół brązowy i biały)
4-5 gruszek (u mnie Wiliams)
dodatkowo kilka pistacji

Gruszki obieramy, kroimy na połówki i każdą połówkę na niezbyt cienkie plastry. W garnku gotujemy wodę z cukrem i cynamonem, aż stanie się "lekko gęsta". Wtedy wkładamy plastry gruszek i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut, aż gruszki zmiękną. Nie mieszamy ich zbyt często, gdyż się rozpadną. Wyjmujemy, studzimy.
Układamy na kremie, posypujemy posiekanymi pistacjami. Wkładamy do lodówki.
Podajemy schłodzoną.
Smacznego!

 

Źródło:
;