Imieniny: Józefa, Bogdana

Wydarzenia: Dzień Wędkarza

Boże Narodzenie

 fot. Beata Orlik

Zupa migdałowa to dla mnie zupełna nowość. Tak naprawdę, do momentu przygotowania listy dań, które miałam przyjemność dla Was przygotować, nie wiedziałam o jej istnieniu. Zupa migdałowa to podobnie jak poprzednie dania, zupa kresowa. Pojawiała się najczęściej w bogatych domach. Zupa to połączenie migdałów, mleka, cynamonu i miodu. Bardzo ciekawe połączenie i bardzo smaczne :-)
Źródło "Moje smaki życia"

Składniki:

200 g ryżu paraboiled 

1 łyżka rodzynek

2-3 łyżki płatków migdałów

200 g migdałów bez skórki

2 łyżeczki soku z cytryny

1 litr mleka 0,5%

1 łyżka miodu

szczypta cynamonu

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

Ryż gotujemy. Rodzynki sparzamy. Odstawiamy. Na patelni prażymy płatki migdałów. Odstawiamy. 

Migdały bez skórki siekamy, wkładamy do malaksera, dodajemy sok z cytryny i połowę mleka. Miksujemy na gładką masę. 

Następnie, tę masę, przekładamy do garnka, dodajemy pozostałe mleko, rodzynki, miód, cynamon. Całość podgrzewamy. Zupę zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą lub mlekiem. 

Zupę podajemy z ryżem i płatkami migdałów.

Smacznego!

Oceń treść:
Źródło:
;